Yleistä asbestista

Asbestista puhuttaessa tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, joille on yhteistä hyvä mekaaninen ja kemiallinen kestävyys sekä pölyävyys sitä käsiteltäessä.

Asbesti on terveydelle vaarallista ja aiheuttaa mm. syöpää. Asbesti on ohutta, kemiallisesti ja mekaanisesti kestävää kuitua. Se aiheuttaa ihmiselle haittaa, sitä hengitettäessä. Asbestipöly on hyvin hienojakoista, ja ilmassa leijuessaan sitä on mahdotonta havaita paljain silmin. Pöly ei myöskään ärsytä keuhkoja sitä hengitettäessä. Pienen kokonsa vuoksi kuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin pysyvästi. Mitä enemmän asbestille altistuu, sitä suurempi riski on sairastua syöpään. Asbestipölyn aiheuttamat haitat näkyvät keuhkoissa vasta kymmenien vuosien jälkeen.

Asbestin käyttö rakennusmateriaalina

Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa 1920 luvulta 1990- luvun alkupuolelle. Erityisen paljon asbestia on käytetty vuosina 1963–1979. Useat eri rakennukset, myös omakotitalot, jotka on rakennettu tai peruskorjattu 1930-luvun jälkeen aina 1980-luvulle saakka, sisältävät vaihtelevia määriä asbestia.

Asbestia on käytetty mm. katolla ja seinissä asbestisementtilevyinä, pintarakenteissa ruiskutettuna pinnoitteena parantamassa akustiikkaa tai palonsuojana. Asbestia on käytetty palonsuojana myös puhtaina asbestilevyinä ja pinnoitemassoissa sekä putkistoissa asbestipahvina, asbestinauhana ja eristysmassana. Asbestia on käytetty myös sähkölaitteissa mm. mittaritaulujen taustalevyissä, kaakeliuunien muuraussementissä sekä liitossaumoissa. Lisäksi asbestia on hyödynnetty lattialistoissa ja -laatoissa muovin lisäaineena sekä kaakeleiden, laattojen ja listojen kiinnitys- ja saumausmassoissa.

Asbestille altistuminen nykypäivänä

Asbestin uusiokäyttö, maahantuonti ja kauppa on ollut kiellettyä vuodesta 1994 alkaen. EU:ssa asbestin käyttökielto tuli voimaan 2005. Vaikka asbestin haitat ovat tiedossa, sitä tuotetaan maailmassa edelleen vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia.

Asbestille voi edelleenkin altistua vanhojen rakennusten korjaus- ja saneeraustöissä, sillä useimmissa 1950–1980-luvuilla rakennetuissa taloissa on käytetty asbestia. Tämän vuoksi rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen työn aloittamista. Asbestipurkutyö on luvanvaraista ja edellyttää erikoiskoulutusta.